Skuhna je socialno podjetje. Naša glavna cilja delovanja sta večati zaposlitvene možnosti migrantov iz globalnega juga ter zbliževati ljudi različnih kultur. Kot orodje za uresničitev zadanih ciljev uporabljamo podjetništvo – tržimo kulturo in avtentično kulinariko Afrike, Azije in Južne Amerike v obliki restavracije, cateringov ter raznolikih kulturnih programov.

V RESTAVRACIJI lahko okusite tradicionalne, avtentične, domače jedi iz Afrike, Azije in Južne Amerike. Od ponedeljka do petka lahko z nami »vsak dan odpotujete kam drugam«. Kam pa nas popelje pot, je odvisno od kod je naš “kuhar dneva”. Trenutno ponujamo jedi iz Tunizije, Indije, Zimbabveja, Argentine, Bangladeša, Eritreje, Sirije, Nigerije, Irana…

Dnevni meni in tedenski razpored “držav” si lahko ogledate na FB Skuhne ali tukaj.

CATERINGE Skuhne odlikuje svežina v kulinarični ponudbi, estetski etno izgled, prijazna postrežba in možnost dodatne ponudbe v obliki kvalitetnih glasbenih programov. Več o naših cateringih lahko preberete tukaj.

KULTURNI PROGRAMI so tiho jedro Skuhninega obstoja, ki predstavljajo vez spoznavanja zanimivosti kultur našega sveta.

Te dni se pri nas plete…

  • PETKOVE VEČERJE, kjer vas razvajamo s 5 hodnimi meniji ter mednarodno glasbo v živo. Več na FB .
  • KULINARIČNE DELAVNICE, kjer zavihamo rokave, vrtimo kuhalnice in se učimo kulinaričnih skrivnosti, začinjene s kulturo. Več na FB.
  • USTVARJALNO – MEDKULTURNE DELAVNICE ZA OTROKE … kjer na zanimiv način spoznamo kulture sveta…več na FB. Delavnice izvajamo občasno.
  • BOBNARSKI TEČAJ…vsak drugi torek v mesecu ob 18h stisnemo med kolena bobne djembe in se urimo v ritmih pod diktirko učitelja iz Burkine Faso …več na FB.
  • SKUHNA TALK so debatni večeri, kjer spregovorimo o raznolikih družbenih temah, za katere menimo, da potrebujejo v naši družbi dodaten glas… program dostopen na FB.
  • JEZIKOVNI TANDEM …vsak drugi ponedeljek se srečamo ob 18h in se ob prijetnem druženju drug od drugega učimo raznolikih jezikov …več na FB.

 

Od kod ideja?
Skuhna se je razvila v manjši, mlajši nevladni organizaciji Zavodu Global, ki je v socialno podjetniško dejavnost združila bogato kulinarično znanje migrantov iz Afrike, Azije in Južne Amerike, z željo večinske populacije v Sloveniji, po spoznavanju oddaljenih koščkov zemlje. Ideja se poraja iz načina razmišljanja, da imajo migranti moč na področju kulture in kulinarike in da je interes večinske populacije po spoznavanju in okušanju le te dovolj velik, da nosi podjetniški potencial. Naša vrednota, ki prepleta celotno skuhnino idejo je ta, da nas raznolikost bogati in medsebojno sodelovanje vsestransko vliva moči.

Skuhna postaja prepoznano socialno podjetje, ki ga odlikujejo strokovne kulinarične storitve, pretkane z vrednotami, kot so spoštljivi medsebojni odnosi, strpnost, soodgovornost, družbeno odgovorno delovanje, ozaveščenost in timsko delo. Aktivnosti izvajamo s srcem in zato v Skuhni velikokrat odmeva smeh, iz hrane pa žari dobra volja in okuse prežema pozitivna ustvarjalna energija, ki jo lahko ustvari le ekipa ljudi, ki ji je skupno to, da jo združujejo ljudje iz povsod po svetu.

Naše poslanstvo je večplastno:
Z razvojem aktivnosti želimo omogočiti čim večim migrantom iz globalnega juga, da vstopijo na trg dela v vrednih in spoštovanih vlogah, kjer tržijo svoja znanja, spretnosti, ideje, lastno kulturno dediščino.

Želimo omogočiti večinski slovenski populaciji in pripadnikom manjšinskih skupnosti, da ustvarjajo pozitivne medsebojne interakcije, ki vodijo v soustvarjanje strpne, razgledane, ozaveščene in trajnostno naravnane družbe.

Želimo večinski populaciji v Sloveniji nuditi možnost, da  skozi kulinariko ter druge kulturno-izobraževalne dogodke spoznava številne kulture in ljudi sveta.

Zgodovina Skuhne na kratko:
Preprosta a dobro premišljena socialno podjetniška ideja Teje Kuk in Maxa Zimanija je pridobila subvencijo MDDSZ z namenom spodbujanja razvoja socialno podjetniških idej v Sloveniji. Pridobljen finančni znesek, nam je med oktobrom 2012 in julijem 2015 omogočil varen in kvaliteten razvoj in zagon prvih tržnih aktivnostih Skuhne. Naša prva tržna aktivnost so bili cateringi. Dobiček iz teh aktivnosti ter izjemno dobra ekipa prostovoljcev in vključenih migrantov ter želja številnih po okušanju naših jedi, nas je popeljala do točke, da smo maja 2014 ponosno odprli mednarodno restavracijo na Trubarjevi 56, katere vodja kuhinje je Om Raj iz Indije. Skuhna od poletja 2015 ponosno finančno “stoji na svojih nogah”… od poletja 2017 smo tudi uradno registrirani kot socialno podjetje, ki ga ustvarjamo in vodimo Max Zimani, Om Raj in Teja Kuk.

 

Kontakt za več informacij:

041339978 (Max), 031338654 (Teja), info@skuhna.si, FB, instagram